Jak przetrwać w lesie?
Jak przetrwać w lesie i nie zginąć z głodu?

Na to, i inne pytania szukała odpowiedzi klasa IIIC podczas zajęć terenowych w Bażantarni.

Zajęcia te zostały wylicytowane przez uczniów podczas ostatniego finału WOŚP, ale z powodu pandemii mogły się odbyć dopiero teraz. O jadalnych i trujących roślinach opowiadał dr Grzegorz Fiedorowicz z Wydziału Biologii i Biotechnologii UW-M w Olsztynie.
Podczas spaceru skosztowaliśmy pąków liściowych lipy, młodziutkich pędów świerku, a nawet świeżych liści pokrzywy. Poznaliśmy też kilka przepisów np. na syropy, racuchy z kwiatami lipy, a nawet (psst!) na nalewki. Po drodze spotkaliśmy muchomora sromotnikowego (na zdjęciu), ale tego nie mogliśmy nawet dotknąć, bo jest śmiertelnie trujący.
Wspólne wyjście zakończyliśmy ogniskiem.


Oprac. Katarzyna Zarzeczna